Centrul Medical

ANDODENT

PROCEDURI AMBULATORII

Descrierea activitatii:

Pregatirea materialelor:
- fiole cu ser fiziologic sau alte medicamente indicate de medic;
- masca buco-nazala;
- tubulatura aparatului;
- servetele, batiste nazale nazale.
2. Pregatirea pacientului:
- psihica prin explicarea scopului, duratei si operatiunilor care se desfasoara;
- fizica prin evaluarea starii clinice a pacientului, asezarea pacientului in pozitia corescta si oferirea sfaturilor referitoare la desfasurarea procedurii;

3. Participarea personalului medical la procedura.

La cerere, se pot efectua la domiciliu consultatii si alte proceduri (injectii, perfuzii, EKG, aerosoli etc).

In functie de solicitare, precum si de natura afectiunilor pacientului, acestea pot fi efectuate fie de medici fie de asistent.

Electrocardiograma (EKG,ECG)
:
este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii. Activitatea electrica a inimii poate fi detectata de la nivelul pielii prin mici discuri metalice, denumite electrozi. In timpul electrocardiogramei electrozii sunt atasati de piele la nivelul toracelui, bratelor si picioarelor. Acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie. Aceasta reprezentare grafica, ce apare sub forma unei linii, este analizata de aparat si mai apoi de catre medic.
O electrocardiograma poate sa arate:
 • dovezi ale maririi de volum a inimii;
 • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii;
 • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte);
 • probleme ale ritmului cardiac (aritmii);
 • modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic;
 • semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite).

O electrocardiograma nu prevede aparitia unui infarct miocardic

Prezenta unui dop de ceara impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezinta bolnavul sunt: senzatia de ureche infundata, auz scazut sau surzenie temporara si in anumite cazuri dureri. Scoaterea dopului este o procedura care trebuie efectuata numai de catre un medic. Se poate face ori prin spalaturi auriculare cu o solutie sterila, ori prin aspiratie. In cazul persoanelor care fac frecvent dopuri de ceara, medicul poate recomanda administrarea unui spray auricular care sa fluidifice cerumenul pentru a se elimina mai usor.

Exista doua componente ale presiunii sanguine:

 • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
 • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mm coloana de mercur (Hg).
Masurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica cu aparate cu mercur sau cu aparate electronice, trebuie sa respecte cateva reguli:
 • masurarea tensiunii arteriale (TA) sa se faca dupa 5 minute de repaus, sezand;
 • bratul sa fie la nivelul inimii;
 • sa nu se fumeze cu minim 15 minute inaintea masuratorii;
 • sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii;
 • sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefirna din descongestionantele nazale);
 • la pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensinea arteriala (TA) se va masura si in picioare (ortostatism), imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei.

Monitorul Holter este foarte mic, cat jumătate dintr-un pachet de cărți de joc. De monitor sunt ataşate mai multe cabluri care se conectează cu ajutorul unor electrozi plasați pe pielea pieptului dumneavoastră.

Medicul vă va arăta cum să reatașați electrozii în cazul în care aceştia se dezlipesc în timpul perioadei de monitorizare.

Veți primi instrucțiuni despre cum să aveți grijă de monitor și ce să faceți în timp ce îl purtați. Este important să evitați scăldatul, dușul și înotul în timp ce purtați monitorul.

Sunteți încurajați să participați la activitățile dvs. normale în timpul monitorizării Holter.

Purtarea monitorului Holter nu implică riscuri.

Rezultate

După ce a trecut perioada de monitorizare recomandată, personalul medical din clinica noastră va scoate aparatul. Medicul va citi înregistrarea monitorului. În funcție de rezultatele testului, este posibil să vi se recomande să efectuaţi teste suplimentare înainte de a se pune un diagnostic definitiv.

 Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei „luari de sange” (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe litru (adica intre 0,8 si 1,2 grame pe litru) luata pe nemancate si de cel putin 6,7 milimoli pe litru (1,2 grame pe litru) la doua ore dupa luarea unei mese.

Patologie

Hipoglicemia (diminuarea glicemiei) risca sa duca la o pierdere a cunostintei daca scaderea este importanta. Ea este tratata prin administrarea orala de zahar daca bolnavul este constient, prin injectarea de glucagon in caz contrar.

Hiperglicemia (cresterea glicemiei) este unul dintre semnele caracteristice diabetului. Ea este tratata printr-un regim alimentar adecvat, eventual prin administrarea de medicamente hipoglicemiante si, in unele cazuri (diabet insulino-dependent), prin injectarea de insulina.

Introducerea sub presiune a unui lichid sau a unui gaz in organism. O injectie se face cu o sonda, o canula sau o seringa dotata cu un ac. Ea necesita o asepsie sau o antisepsie riguroasa, sterilizarea materialului de injectare trebuind sa fie perfecta. Azi, materialul pentru injectare utilizat este de unica intrebuintare, adesea conditionate steril.

Injectiile permit sa se obtina actiunea rapida a unui medicament si, de asemenea, sa se administreze produse care ar fi prost tolerate sub alta forma in doze importante.

Majoritatea injectiilor sunt nedureroase sau foarte putin dureroase, abilitatea personalului medical care face injectia fiind importanta pentru o experienta cat mai placuta.

Procedeu care permite injectarea lenta si continua a unui lichid in circulatia sangvina, de obicei printr-o vena.

Aplicarea si mentinerea perfuziei – Aplicarea unei perfuzii venoase periferice trebuie sa fie realizata perfect aseptic, dupa punerea unui garou si antisepsia pielii, iar materialul de acces vascular este acoperit cu un pansament steril. Pansamentele, refacute la intervale regulate, sunt inlocuite de indata ce se umezesc sau se dezlipesc. Tubulaturile de acces trebuie sa fie schimbate la fiecare 24 sau 48 de ore. Aceste manipulari, schimbarea flaconului si administrarea medicamentelor prin tubulatura de perfuzie, trebuie sa fie facute cu mari precautiuni de asepsie.

Complicatii – complicatiile locale constituie principalul risc al perfuziilor. Inflamatia, frecvent intalnita, se traduce prin dureri si printr-o roseata in jurul punctului de punctionare si pe traiectul venei, uneori printr-un edem. Infectia este cea mai grava complicatie de invins.

SEDIUL CENTRAL

PUNCT DE LUCRU NR.1

PUNCT DE LUCRU NR. 2

PUNCT DE LUCRU NR. 3

Copyright © – 2021 Centrul Medical Andodent. Toate drepturile rezervate. Design by MCGM Web Design

sunati