Centrul
Medical
ANDODENT

Ortopedie pediatrica

Tel. 0760.265.841 / 0766.054.002

    Prin ortopedie pediatrica se monitorizeaza dezvoltarea armonioasa a copilului / bebelusului,  prin:
– verificarea maturizarii articulatiei coxo-femurale, inainte de implinirea varstei de 3 luni. Un diagnostic precoce usureaza foarte mult eventualele interventii.
– controlul coloanei vertebrale, la varsta de 6 luni. Acest control se realizeaza atunci cand copilul incepe sa stea in fund/sezut.
– verificarea oaselor si articulatiilor piciorului, la varsta de un an. Aceasta verificare este necesara pentru ca debutul mersului sa fie fiziologic.
    Problemele musculo-scheletice ale unui copil sunt diferite de cele ale unui adult deoarece copiii sunt in continua crestere, iar raspunsul organismului la rani, infectii si deformari poate fi cu totul altul decat ceea ce s-ar observa la o persoana adulta.
    Unele dintre problemele pe care le au copiii cu oasele si articulatiile lor datorate cresterii nu apar nici la adulti. In plus, evaluarea si tratamentul unui copil sunt de obicei destul de diferite decat pentru un adult – chiar si pentru aceeasi problema.

Afectiunile tratate in ambulatoriul de catre Clinica Medicala ANDODENT in  domeniul ortopedie pediatrica, sunt: 

  • Deformatii congenitale sau dobandite la nivelul membrelor si ale coloanei vertebrale (diagnostic, tratament);
  • Anomalii de static si mers;
  • Traumatizme la nivelul membrelor (fracturi, luxatii, entorse, hematoame, seroame, plagi);
  • Infectii la nivelul membrelor superioare si inferioare (abcese, cellulite, hematoame infectate,  unghii incarnate);
  • Formatiuni tumorale osoase si a tesuturilor moi cu evolutie benigna la nivelul membrelor, toracice si pelviene.
ortopedie pediatrica

Ortopedie pediatrica - activitati desfasurate la Clinica Medicala ANDODENT: 

– consultatii;
– control repetat (reevaluare);
– consultatie si ecografie de sold;
– ecografie de sold;
– consultatie si ecografie parti moi;
– consultatii si infiltratii articulare, paraarticulare.
– infiltratii PRP.

Ortopedia pediatrica - In ce consta ecografia de sold pentru bebelusi ?

    Ecografia de sold

Este o investigatie neinvaziva a soldului nou-nascutului. Varsta pana la care aceasta investigatie se poate face este 4-6 luni de viata sau chiar mai tarziu in cazul soldului cu probleme(displazic). Dupa aceasta perioada articulatia soldului se maturizeaza si intre raza ecografica si obiectul de examinat (respectiv cotilul acetabular) se interpune un element dur (capul femural osificat deja) care mascheaza reperele ecografice.

    Varsta optima pentru examinare este imediat dupa nastere deoarece examinarea are ca scop depistarea precoce a deformarilor articulatiei soldului si , odata cu diagnosticul, tratamentul cat mai devreme al acesteia. De multe ori insa medicul neo-natolog recomanda ecografia de sold la 4-6 saptamani pentru a lasa timp articulatiei sa se maturizeze.

    Evidentierea in timpul ecografiei de sold a unei articulatii imature impune repetarea investigatiei in jurul varstei de 6 saptamani si eventual si la 3 luni. In cazul soldurilor displazice se alege o forma de tratament corespunzatoare displaziei din acel moment (punerea practic a soldului in pozitia de siguranta). Uneori cea mai indicata forma de tratament este aparatul gipsat pelvi-pedios dar acest tratament este rezervat cazurilor de  displazie avansata.

Urmarirea evolutiei bebelusului

   Se face de asemenea prin ecografia de sold si se poate stabili daca tratamentul indicat a fost util, daca soldul s-a maturizat, daca displazia de sold are tendinta de redresare sau din contra evolutia este negativa.

    Un sold examinat ecografic si apreciat ca matur sau maturizat inseamna ca acea articulatie nu se mai poate luxa decat in alte conditii patologice asociate (cum sunt infectiile sau inflamatiile soldului, afectari musculare primare sau secundar unei afectiuni neurologice). Aceasta inseamna ca un sold normal ecografic se va dezvolta corect si complet daca nu intervin factori asociati.

    Ecografia de sold este o investigatie cu multe avantaje fata de examinarile clasice. Un mare avantaj este standardizarea oferita de metoda Graf care pune diagnosticul impreuna cu examenul clinic in peste 98% dintre pacienti (fata de cele 80% in cazul radiologiei clasice).

    Un alt element important despre ecografia de sold la nou-nascut este aportul ei in depistarea bolii displazice in formele ei initiale. Astfel, daca examinarea ecografica este facuta corect, ea aduce multe elemente suplimentare intr-o perioada de viata foarte precoce. 

    Recomandarea este ca impreuna cu ecografia de sold sa fie efectuata si examinarea clinica riguroasa.

SEDIUL CENTRAL

PUNCT DE LUCRU NR.1

PUNCT DE LUCRU NR. 2

PUNCT DE LUCRU NR. 3

Copyright © – 2021 Centrul Medical Andodent. Toate drepturile rezervate. Design by MCGM Web Design

sunati